Voedingsmiddelen vermijden gaat jouw darmklachten niet oplossen

Gepubliceerd op 31 mei 2025 om 14:41

Voel jij dat je bijna niks meer kunt eten?

Steeds meer mensen ontwikkelen voedselintoleranties. Glutenintolerantie, lactoseintolerantie, het lijkt bijna een ‘hype’. Maar als je het mij vraagt, worden we niet zomaar intolerant; we worden gevoeliger. En die gevoeligheid zit diep vanbinnen: in onze darmen.

Regelmatig krijg ik berichten van mensen die zeggen:
"Ik zou zo graag weer alles willen eten, maar ik verdraag bijna niks meer."

En weet je wat het frustrerende is?
Het vermijden van voedingsmiddelen lost de oorzaak niet op. Je darmen blijven gevoelig, en je lijstje met ‘verboden voeding’ wordt steeds langer.

 

Darmproblemen ontstaan niet alleen door voeding

Je darmen slaan niet alleen voedsel op. Ze slaan ook onverwerkte emoties, stress en zelfs trauma’s op. Geen wonder dat steeds meer mensen de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS) krijgen.

Voor mij voelt PDS als een ‘we weten het niet’ diagnose. Maar ergens klopt het wel: je darmen zijn geprikkeld. Door jaren van opgeslagen spanning. En dan kunnen bepaalde voedingsmiddelen, vooral de moeilijker verteerbare, ineens enorme klachten geven.

 

De wond-metafoor: waarom vermijden niet werkt

Stel je voor dat je valt en een wond oploopt. Op dat moment is dat gebied gevoeliger dan de rest van de huid eromheen. Als je daar zout in zou strooien, doet dat pijn.
Maar is de oplossing dan om zout te vermijden? Of om die wond te genezen?

 

Als je de wond niet behandelt en alleen maar probeert te vermijden wat pijn doet, dan gaat die wond juist ontsteken. En op een gegeven moment doet het zelfs pijn als er water mee in aanraking komt. Dus misschien moeten we dat dan ook maar niet meer doen?

Do you get my point?
Voedingsmiddelen vermijden is symptoombestrijding.
Het echte werk zit in het helen van de wond — het herstellen van je darmgezondheid.

 

Steeds minder kunnen eten? Tijd voor de kern

Als je blijft vermijden, wordt je lijst met veilige voedingsmiddelen steeds kleiner. En jij wordt steeds beperkter.

Misschien denk je nu:
"Ja maar, ik kan écht bepaalde dingen niet verdragen. Ik moet ze vermijden."
En daar heb je helemaal gelijk in.

Soms is tijdelijk vermijden nodig. Maar ondertussen moet je ook werken aan het herstel. Als je darmen beetje bij beetje genezen, worden ze weer veerkrachtiger. En dan kun je straks misschien wél weer die dingen eten die je nu uitsluit.

Stel je voor dat jouw ‘zout op de wond’ straks helemaal geen pijn meer doet. Hoe zou dat voelen?

 

Herstellen van je darmen en voedingsintoleranties is mogelijk – maar is geen quick fix

In mijn traject Follow Your Guts werk je stap voor stap aan het herstellen van je darmgezondheid. Niet door nog meer te vermijden, maar door te bouwen aan wat jouw lichaam nodig heeft om te helen.


Een vrouw die ik coachte had een lactose-intolerantie. Na vier maanden kon ze een product eten met een kleine hoeveelheid lactose – zonder klachten! Waar ik ook mee willen zeggen dat het geen quick fix is en dat zoiets echt tijd nodig heeft. Maar dat het zo de moeite waard is!

Want als jouw darm al jaren "ettert", dan is genezing een proces. Ik geloof in het zelfherstellend vermogen van je lichaam. En dat er áltijd verbetering mogelijk is, als jij voelt dat je er klaar voor bent.

 

Klaar om jouw darmklachten bij de kern aan te pakken?

In juli openen de deuren van Follow Your Guts 2.0.

Er is plek voor 4 vrouwen die het zat zijn om constant bezig te zijn met wat ze wel of niet kunnen eten en die willen werken aan het herstel van hun darmen. Zodat ze weer vertrouwen krijgen in hun lichaam en zonder angst kunnen genieten van hun dag. Want hoe fijn is als je de focus kunt verleggen van je klachten naar wat je écht wilt doen die dag?


Wil jij als eerste informatie ontvangen?

Neem contact met me op via het contactformulier of bekijk de pagina over mijn programma. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.